fbpx

College kan slecht voorspellen

Young man gazing at the glowing crystal ball.

De plannen van het college in Venray worden maar deels vertaald in resultaat. Afgelopen jaar hield de gemeente Venray op een begroting van ruwweg 130 miljoen euro ruim 6 miljoen over. Ook voorgaande jaren was het beeld daarmee vergelijkbaar. Wat moeten we daarvan vinden? 

Het hangt er maar vanaf hoe je ernaar kijkt. Prima dat er geen tekort is. Maar is overhouden wel altijd goed? Het zou óók zomaar kunnen betekenen dat de gemeente niet gedaan heeft wat er afgesproken was. Zo is bijvoorbeeld afgelopen jaar minder dan de helft van de geplande investeringen van 73 miljoen ook daadwerkelijk gerealiseerd. Niet voor niets geeft de accountant in zijn verslag het advies aan de gemeente om eens kritisch te kijken naar haar “voorspellend vermogen”.

Het begrotingsoverschot van 6 miljoen roept bij de VVD Venray ook nog een andere vraag op. Waarom moet de OZB zo nodig elk jaar stijgen? Gemiddeld betaalde u als inwoner € 313,- OZB en hield de gemeente aan het einde van het jaar € 144,- per inwoner over! Tandje minder met de OZB had dus best gekund.

Tenslotte: wat betekent dit patroon (veel plannen, slechts gedeeltelijk realiseren en dus royaal overhouden) voor komend jaren? Hoe moet het college zo haar ambities realiseren? Komt daar nog wel wat van terecht? In de aanloop naar de begroting 2020 presenteert het college deze week een voorjaarsnota met opvallend weinig inhoud. Misschien realistisch, gezien het “voorspellend vermogen” van de gemeente. Maar tegelijk ook teleurstellend tegen het licht van de torenhoge ambities in het collegeprogramma. 

Harrie van Oosterhout
VVD Venray

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email