fbpx

Veiligheid is niet vanzelfsprekend

Toen ik als 26-jarige van de Zaanstreek naar Oirlo kwam, voelde ik mij welkom in Venray en heb ik mij nooit een vreemde gevoeld. In het begin had ik vaak een vakantiegevoel als ik door Venray fietste, naar mijn werk in het St. Elisabeth Ziekenhuis. Nu denk ik wel eens aan de arbeidsmigranten die in de regio verblijven en werken. Zij kiezen hiervoor en wanen zich vast ook wel eens op vakantie als ze niet aan het werk zijn. Gelukkig dat daar met inzet van ondernemers ook aandacht voor is.

Maar wat als je geen keuze hebt en je moet vluchten? Deze week gaat de nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen open. Een leegstaand deel van Raayland wordt ingezet voor de opvang van 120 vluchtelingen. Mensen die niet uit vrije wil maar uit pure nood komen. Zij kunnen niet even naar huis, naar hun thuis, naar hun familie. Zij voelen zich wellicht verloren en maken zich zorgen, bijvoorbeeld over hun achtergebleven familie. Zij spreken de taal niet en hebben geen werk (meer). Hopelijk gaan ze zich hier snel welkom en thuis voelen. En kunnen ze na verloop van tijd weer terug naar hun eigen land, terug naar hun familie, terug naar hun thuis in opbouw.

Terwijl ik dit schrijf besef ik maar al te goed dat ik het getroffen heb dat mijn wiegje in Nederland stond. Veiligheid is in de wereld helaas niet vanzelfsprekend. Wel kan het vanzelfsprekend zijn dat iedereen deze vluchtelingen welkom heet in onze gemeente.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email