fbpx

Samenwerking met Horst brug te ver

Night cityview of Famous Keizersgracht Emperor's canal in Amsterdam, tranquil scene with street

De colleges van Venray en Horst willen gaan samenwerken op het gebied van hun bedrijfsvoering. Dan gaat het om zaken als ICT, financiën, personeelszaken, burgerzaken en het klant-contact-centrum. Is dat een goed idee?

Ontegenzeggelijk kan samenwerking voordelen opleveren. Maar er zit ook een keerzijde aan deze medaille. Samenwerken kost veel tijd en geld, terwijl lang niet altijd duidelijk is wat het oplevert én het betekent altijd inleveren van autonomie.

De ervaringen van Venray in de afgelopen jaren zijn dan ook niet allemaal even gelukkig. Een paar voorbeelden. (1) Leisure Port, de organisatie ter bevordering van het toerisme in de regio, is 2 jaar geleden gesneuveld wegens gebrek aan resultaten. (2) Het “werkplein Venlo – Venray”, een samenwerking met als doel langdurig werklozen aan het werk te krijgen, functioneert volgens de evaluatie allerbelabberdst. (3) Van de samenwerking met de gemeente Bergen en Gennep tenslotte heeft niemand de laatste jaren nog iets vernomen, daar is kennelijk gewoon langzaam het licht uitgegaan. Met andere woorden: het is niet alleen goud wat er blinkt.

Niet voor niets start onze Rekenkamer een onderzoek naar de samenwerkingsverbanden van Venray. Om te zien welke lessen uit het verleden kunnen worden getrokken én om advies te kunnen geven waar bij het aangaan van de samenwerking met Horst op gelet zou moeten worden?

Als VVD Venray zijn wij niet tegen samenwerking. Maar om ons definitief te verbinden aan de samenwerking met Horst zonder eerst de adviezen van de Rekenkamer af te wachten is ons een brug te ver.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email