fbpx

Over straaljagers en veldleeuweriken

Crested lark front view

Gisteravond presenteerde Defensie haar plannen voor luchtbasis de Peel. Naast een interessant operationeel inkijkje in de organisatie van onze luchtmacht moesten dan toch de onderwerpen proces, geluid, m.e.r. en natuur aangesneden worden.

Het was helaas voornamelijk zenden. Dat werd ook wel toegegeven, maar je kreeg als kijker het gevoel dat de vragen uit de chat wel erg selectief werden beantwoord. De meer kritische opmerkingen en vragen bleven pijnlijk zichtbaar voor alle deelnemers onbeantwoord in de chat staan.

Het werd snel duidelijk dat we aan het begin van een heel lang traject staan. Minder duidelijk werd hoe lang alles gaat duren en hoe zeker het is of het doorgaat, of dat er bijvoorbeeld nog aanpassingen van de plannen mogelijk zijn. Bij het onderwerp geluid kregen we een badkuip voorgespiegeld die niet kon overlopen. Over de echte angel, het harde geluid van een F35, werd nauwelijks gesproken. Ik heb nog steeds geen idee waar we nu over praten. Hoe vaak en hoe hard gaan we dat horen?

Bij natuur sloeg defensie de plank in mijn ogen echt mis. Er werd een sprookje verteld hoe de natuur beter wordt door onze militaire vliegbases. Bedreigde insecten komen weer tot leven, prachtige heide wordt gecreëerd en de zeldzame veldleeuwerik gaat in een soort van liefdesrelatie zich langs de landingsbaan van haar grotere broertje nestelen.

Ik begrijp heel erg goed dat onze luchtmacht ergens moet oefenen. Maar bij deze wil ik echt een oproep doen aan defensie om onze inwoners serieus te nemen. Ga het eerlijke gesprek aan!

Meer info van Defensie over de voorgenomen heropening vind je hier.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email