fbpx

Linkse partijen trekken zich terug uit brede samenwerking Venray

Business puzzle

Een brede samenwerking tussen Venrayse partijen is niet haalbaar gebleken. Ondanks dat de zeven partijen het op inhoud goed eens leken te kunnen worden, hebben de gesprekken over de invulling van wethouders-posities de brede samenwerking de das om gedaan. SP Venray, GroenLinks Venray en PvdA Venray krijgen niet de garantie dat zij gezamenlijk een wethouder mogen leveren. Zij trekken zich daarom terug uit de onderhandelingen. VENRAY Lokaal, VVD-Venray, D66-Venray en Samenwerking Venray gaan nu samen het bestuursakkoord sluiten en elk een wethouder leveren.

Vijf wethouders voor de duur van één jaar

VENRAY Lokaal, VVD-Venray, D66-Venray en Samenwerking Venray leveren allen één wethouder. Daar komt een jaar lang een vijfde wethouder bij. Fractievoorzitter Harold Stevens, VENRAY Lokaal: “De nieuwe wethouders hebben geen bestuurlijke ervaring als wethouder. Daarom vinden we het belangrijk dat een ervaren bestuurder uit het huidige college tijdelijk als vijfde wethouder aansluit. Na een jaar bekijken we de situatie opnieuw.”

Bestuurbaar Venray

Fractievoorzitter Wim de Schryver, VVD-Venray: “Politieke afwegingen hebben geen rol gespeeld bij de keuze voor vier of vijf wethouders. Wel hebben we gekeken naar de werkdruk van het college. De werkdruk én het feit dat de nieuwe wethouders niet eerder deze functie hebben vervuld, rechtvaardigt naar onze mening een vijfde wethouder voor het eerste jaar. Venray moet kwalitatief goed bestuurbaar zijn”.

Waardevolle input van álle partijen

VENRAY Lokaal, VVD-Venray, D66-Venray en Samenwerking Venray vinden het jammer dat er geen brede samenwerking tot stand is gekomen. Er is met alle partijen nog naar diverse mogelijkheden gezocht om toch nog nader tot elkaar te komen, maar er is geen passende oplossing op tafel gekomen. Volgens de vier partijen betekent dit niet dat de input van de linkse partijen van tafel gaat. Fractievoorzitter Martin Leenders, Samenwerking Venray: “Ondanks dat we niet tot een brede samenwerking zijn gekomen, is de input vanuit alle partijen enorm waardevol geweest. Venray heeft er baat bij dat we vanuit alle invalshoeken gekeken hebben naar wat het beste voor Venray is. Hierin hebben we ook punten uit het programma van het CDA gehaald.”

Vertrouwen herstellen

Ook Theo Zegers, D66 betreurt dat de linkse partijen de onderhandelingen niet vervolgen: “Het is ontzettend jammer dat we niet tot elkaar zijn komen. We moeten met zijn allen hard aan de slag om het vertrouwen naar elkaar te herstellen en zullen reflecteren op hoe het proces is verlopen. Vooral voor Venray is het jammer dat we er nog niet uit zijn gekomen.”

De samenwerkende partijen verwachten op 31 mei de nieuwe wethouders voor te dragen en het bestuursakkoord te ondertekenen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email