fbpx

Komkommertijd

Cucumber with parsley on granite table

De vakantietijd is weer begonnen. Veel mensen genieten van hun welverdiende vrije tijd. De BBQ wordt weer aangestoken en de terrassen zitten vol. Tegelijkertijd zijn de boeren in Venray hard aan het werk om ervoor te zorgen dat er genoeg te eten is bij de BBQ en dat de glazen op de terrassen gevuld kunnen worden.

Mensen in Nederland zien toegang tot voldoende gezonde voeding als een vanzelfsprekendheid. Het komt helaas niet uit de lucht vallen en de productie heeft nu eenmaal een aantal negatieve bijeffecten. In plaats van het eenzijdig opleggen van beperkende wet- en regelgeving is het beter om samen met de sector te werken aan duurzame oplossingen voor zaken als biodiversiteit en fijnstofemissies.

Op dit moment is de landelijke overheid bezig met beleid op geur- en fijnstofoverlast in overbelaste gebieden. Dit is natuurlijk een goede zaak voor inwoners die overlast ervaren. Nadeel is dat bij het terugdringen van dieraantallen in Nederland dit marktaandeel wordt overgenomen door andere landen in Europa en daarbuiten die veel minder aandacht hebben voor het klimaat en dierenwelzijn.

De aanhoudende droogte, eikenprocessierupsen, vega-extremisme en strenge wetten op het gebied van bodembeheer en gewasbescherming maken het op dit moment niet makkelijk om boer te zijn.  Toch zetten ze zich 365 dagen per jaar in voor hun dieren en gewassen.

Dus als je deze zomer lekker buiten zit te eten, denk er dan nog even aan waar het eten vandaan komt en wat er allemaal bij komt kijken voor het op je bord ligt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email