Inburgeren van statushouders

De VVD Venray organiseerde onlangs een studiemiddag over inburgering. De Gemeente, Kusters Scholing (lesprogramma) en 2Switch (praktijkleerbedrijf) gaven informatie over de inhoud van het programma en de geboden begeleiding.

Conclusie; in Venray inburgeren loopt prima.

De inburgeraar volgt bij Kusters 3 halve dagen per week lessen en bij een praktijkleerbedrijf wordt ook minimaal 3 halve dagen gewerkt en geleerd. De lessen gaan over de Nederlandse taal en kennis van onze samenleving (incl. belangrijke wetgeving). Tijdens het praktijkleren wordt Nederlands gesproken en gaat het er om een goede werknemer te worden.

De gemeente begeleidt de nieuwkomer die doorgaans bijstand krijgt in zaken als ziektekosten, huur, energiecontract etc. Daarna leert de nieuwkomer in een proces van 6 stappen om als zelfstandig burger te gaan fungeren. Dit is klaar wanneer de nieuwkomer 6 maanden zijn eigen inkomen heeft verdiend.

Bij de start krijgt de statushouder een lege huurwoning en een lening van € 3000,- voor de inrichting. Daarnaast is er € 10.000,- beschikbaar voor de inburgeringskosten. Dit laatste bedrag wordt kwijtgescholden wanneer de inburgering is gelukt. Zo niet dan moet er terugbetaald worden.

Sinds 2013 mag de inburgeraar zelf bepalen waar het inburgeringsprogramma wordt afgenomen. Helaas zijn er slechte aanbieders op de markt waarmee de kans op zakken stijgt en de kosten terugbetaald moeten worden. Vanaf 2021 verandert de wet en gaat de gemeente bepalen welke aanbieder de inburgering mag aanbieden.

De VVD Venray zal de invoering van de nieuwe wet binnen onze gemeente goed volgen!

Theo Swinkels

VVD Venray

Theo Swinkels
Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *