fbpx

Hoe scheidt u?

Paper waste separation

Papier, glas, blik, plastic, drinkkartons, textiel, schoenen, chemisch, gft, restafval…….9 soorten afval.

Als we het goed doen kan het meeste hergebruikt worden. Behalve restafval; dat wordt verbrand en dat is slecht voor het milieu en voor onze portemonnee.

Wat blijkt in Venray?

Wij leveren massa’s plastic afval in, wat vervuild is; dan zit er b.v. hardplastic of chips verpakkingen tussen. Dat mag niet. Daardoor worden volle containers met plastic afgekeurd voor recycling en moeten toch als restafval verwerkt (en betaald!) worden. Zonde van alle moeite, geld en milieu. 63%  van alle plastic wat wij samen gescheiden inleveren wordt zo afgekeurd. Zonde toch!

Weet u wat er precies wel of niet bij het plastic afval mag?  Nee?……..nou ik ook niet.

Het probleem zit niet in onwil maar in ons gebrek aan kennis wat we waarbij moeten gooien. Dat is met goeie communicatie toch wel op te lossen?

De gemeente heeft een voorstel neergelegd om uw plastic voortaan in zakken aan een lantaarnpaal te hangen, waar het wekelijks zal worden opgehaald. Ze verwacht dat dan minder plastic zal worden afgekeurd voor recycling.  VVD Venray verwacht van dat plan meer zwerfafval, en zwerfkatten die ervan smullen.

Om te zorgen dat wij ons afval beter scheiden zien wij liever een aansprekende communicatie campagne. Waarschijnlijk wilt u graag uw afval correct scheiden, maar dan moet u wel weten wat er in de plastic bak mag en waarom.  Een paar aansprekende voorlichtings filmpjes doen veel werk, en voorkomen het ergste soort afval: zwerfafval.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email