fbpx

Het feest van de democratie

Woman votes on election day.

De Vastelaovend staat oorspronkelijk symbool voor een volksfeest dat voorafgaat aan een periode van soberheid en vasten. Toch staat voor ons allemaal twee weken later het volgende feest alweer op de agenda: het feest van de democratie!

We mogen namelijk stemmen en bepalen wie ons gaat vertegenwoordigen in het gemeentebestuur de komende 4 jaar! Dat is best wel bijzonder, want algemeen stemrecht bestaat in Nederland en een groot deel van de westerse wereld pas zo’n 100 jaar, daarvoor bestond het gewoonweg niet.

In grote delen van de wereld heb je nog steeds dikke kans hebt dat je geboren wordt in een land waar die gelijke kansen en rechten helemaal niet bestaan. Waar de rollen al lang verdeeld zijn en je absoluut niks te zeggen hebt over wie er in jouw land sturing geeft en beslissingen neemt, wie misschien wel een oorlog begint.

Gelukkig gaat dat hier anders en beslissen we dat samen. We hebben in Nederland zelfs ruime keuze! In het Verenigd Koninkrijk of de VS kan je bijvoorbeeld maar tussen twee partijen kiezen. In Venray doen komende gemeenteraadsverkiezingen 8 partijen mee! En als daar niets tussen zit wat je aanspreekt was er altijd nog de mogelijkheid om een eigen partij te beginnen.

Woensdag 16 maart is het dus weer feest. De koers van onze gemeente is dan bepaald – voor vier jaar – door de eigen inwoners die dankbaar gebruik hebben gemaakt van hun eigen stemrecht. Samen voor Venray. Kom je ook?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email