fbpx

Een open blik op kernenergie

Aarde

De gemeente Venray heeft een aantal serieuze uitdagingen, waaronder het zoeken naar duurzame energieopwekking. Dat is belangrijk, want wij hebben met elkaar een opdracht voor het tegengaan van de klimaatverandering.

De Venrayse praktijk wijst uit dat windmolens en (in mindere mate) zonneparken zorgen voor weerstand bij onze inwoners. Eerlijk is eerlijk, ik kijk ook liever tegen een 80 meter hoge kerktoren aan dan tegen een windmolen van 180 meter. Dat betekent echter ook dat duurzame energie op een andere manier opgewekt moet gaan worden. Over de duurzaamheid van biomassa bestaat veel discussie en aardwarmte levert in verhouding met de investeringsrisico’s nog te weinig op. Een haalbaar alternatief voor de langere termijn in Venray zou daarom kernenergie kunnen zijn.

De ontwikkeling van kernenergie heeft in de laatste jaren een grote vlucht genomen. Moderne kleinschalige kerncentrales (zogenaamde Small Modular Reactors) zijn efficiënter, goedkoper, veilig en bovendien sneller te bouwen. Oude emoties kunnen plaats maken voor een nieuwe, nuchtere blik op kernenergie.

Die boodschap is zowel in Den Haag als in Maastricht goed geland. Zowel de Rijksoverheid als de provincie Limburg zijn op dit moment bezig met het schrijven van nieuw beleid voor kernenergie en onderzoeken de mogelijkheden hiervoor. Het zou goed zijn als Venray meegaat in die vaart der volkeren door de mogelijkheden voor kleinschalige kernenergie in onze gemeente te onderzoeken. Naast het stimuleren van de Venrayse kenniseconomie, kunnen we daardoor mogelijk ook de energiekosten laag houden voor onze inwoners.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email