fbpx

“Den toemel van allen dag”

Calendar appointment date

De bouwvak zat er al op en deze week starten de scholen weer in de regio zuid Nederland. Dat betekent dat veel mensen weer terug zijn van vakantie en het werk of hun dagelijkse bezigheden hervatten. Het is opvallend dat we met zijn allen vaak halsreikend uitzien naar de vakantie terwijl na 6 weken schoolvakantie menig ouder verzucht “het is mooi geweest, het wordt tijd dat ze weer naar school gaan.” School betekent namelijk regelmaat en ritme. Terug in de cadans van school, verenigingen en sociale bezigheden. 

Regelmaat en voorspelbaarheid leiden tot prikkelreductie schrijft het centrum voor jeugd en gezin. Blijkbaar is het ook na de babytijd van belang dat er regelmaat in ons leven is en voelen ook volwassenen zich hier prettig bij. 

Vroeger zei mijn oma op Schuttersveld, dat ze blij was dat ze weer terug kon naar “den toemel van allen dag”.  Ik heb opgezocht wat “den toemel” is.  Het is een Limburgs woord en betekent “vaste gewoonte, gewone handelswijze” volgens Limburgs.org. Mijn oma had op vaste dagen de kapster, bezoek van (klein)kinderen, kienen en kaarten. En (school)vakanties verstoorden dat. Bezoek kwam onregelmatiger en er waren vakantiekrachten. Het zo geliefde kaartclubje stopte tijdens de vakantie. 

Ik hoor het haar weer zeggen en begrijp nu wat ze bedoelde: het dagelijks leven is weer op gang. De daginvulling is weer geordend, we weten weer wat er van ons wordt verwacht. VVD Venray pakt den toemel weer op en gaat voortvarend aan de slag. Ik wens u allen veel ritme en regelmaat toe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email