fbpx

Boerenverstand in Europa

Om vandaag de dag een goede boer te zijn heb je meer nodig dan een gezond boerenverstand. Ingewikkelde wet- en regelgeving, milieu eisen en internationale handelsverdragen maken goed boeren tot een ware uitdaging.

Land- en Tuinbouw is een belangrijke pijler onder de Noord-Limburgse economie met een hoge  toegevoegde waarde in de versproductie van tuinbouwbouwproducten. Daarnaast zijn er In de regio Venray tal van pluimvee-, varkens- en melkveehouderijen. VVD Venray wil dat de agrarische sector zich verder kan ontwikkelen, rekening houdend met omgeving en milieu. De sector loopt echter tegen Europese regelgeving aan die niet passend is voor innovatieve maatregelen om bedrijven te verduurzamen.

Een voorbeeld hiervan is dat champignonmest (champost) in Europa gezien wordt als afvalproduct terwijl dit hier in de akkerbouw prima gebruikt kan worden als bodemverbeteraar. Of het item gewasbescherming: in Brussel worden regels geformuleerd over bestrijdingsmiddelen terwijl de plaatselijke kwekers succesvol bezig zijn om de planten weerbaarder te maken door natuurlijke predatoren, oftewel beestjes.

Om er voor te zorgen dat deze regionale innovaties tot ontwikkeling en uitvoering kunnen worden gebracht is het van groot belang dat de agrarische sector op een goede manier vertegenwoordigd wordt in Europa.

Ik denk dat de sympathieke Europarlementariër Jan Huitema hier dé aangewezen persoon voor is.  Zijn portefeuilles zijn Landbouw en Milieu en omdat hij zelf melkveehouder is kent hij de klappen van de zweep. Met zijn kennis en ervaring kan hij onze agrarische sector ondersteunen in Brussel, zodat de bedrijven kunnen blijven boeren want ze horen in onze mooie regio. Mijn stem krijgt hij!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email