fbpx

Afval vraagt om Actie!

Vanuit VVD Venray hebben wij – als enige partij – in 2021 al tegen het huidige afvalbeleid gestemd. Wij hadden zorgen over de plastic zakken die langs de weg hangen. En die zorgen zijn helaas terecht gebleken, blijkt uit gesprekken met inwoners en als we onze ogen de kost geven. Wij hebben hier daarom vragen over gesteld aan wethouder Erik van Daal.

Bepaalde plekken in Venray, waaronder het centrum van Venray, worden ontsierd door hopen (straat)afval. Er hangen PMD-zakken die er al dagenlang hangen én er wordt ander afval bij gedumpt. De D staat toch echt niet voor Dumpen, maar afvalzakken op straat creëren een beeld voor mensen dat het normaal is om – wat dan ook en waar dan ook – op straat achter te laten.

Er wordt veel gedumpt op plekken waar niet direct sociale controle is, zoals bij kroonringen vlakbij hoogbouwcomplexen. Wat ons betreft hebben hoogbouwlocaties een eigen plek nodig waar ze PMD vaker kwijt kunnen. Deze ‘afvalinzamelplekken’ die nu iedere week spontaan op straat ontstaan zijn toch geen verbetering voor Venray, ten opzichte van de voormalige afvalinzameling bij de supermarkten.

Daar komt nog bij dat er een nieuwe ontwikkeling is. Namelijk statiegeld op blikjes en kleine flesjes. Is de Venraynaar in staat om ook dit te gaan scheiden en dus niet in het PMD te gooien? Er worden nu al zelfs zakken opengemaakt omdat er geld aan te verdienen valt. Maar wel met het nare gevolg dat er afval uit PMD-zakken wordt gehaald en dat dit open op straat blijft liggen. De straat wordt een walhalla voor ongedierte.

Het afvalbeleid vraagt om meer actie. Afvalcoaches zijn ingezet, in plaats van in te zetten op handhaving. We zien geen verbeteringen. Het PMD-ophalen vraagt maatwerk én handhaving om onze straten schoon te houden. We zijn benieuwd naar de reactie van de wethouder.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email